You are here
پایش گازهای مضر در معادن زیرزمینی برای حفظ ایمنی و سلامت کارگران حیاتی است و اگر اندکی بی دقتی و تعلل در زمینه پایش این گازها در یک معدن و هر نوع فضای زیرزمینی و حتی فضاهای صنعتی و خانگی وجود داشته باشد صدمات جبران ناپذیری را با خود به همراه دارد.
در همین زمینه خانم شیدا جوادی دانشجوی گروه معدن دانشگاه ارومیه با راهنمایی اعضای هیات علمی گروه معدن دانشگاه آقایان دکتر سیف الدین موسی زاده و دکتر فرشاد نژادشاه محمد، پایان نامه ای با عنوان «سیستم یکپارچه پایش گاز در معادن زیرزمینی» با موضوع تحقیقاتی «فناوری وطراحی و ساخت سیستم پایشگر گاز و عوامل محیطی همچون دما و رطوبت» تدوین و ارائه نمود.
در این این پایاننامه که مبنای فناورانه دارد به ایجاد یک محصول بصورت یک سیستم یکپارچه پایش و مانیتورینگ گازهای موجود در هر نوع فضای زیرزمینی پیچیده همچون معادن پرداخته شده است که در نهایت منجر به تولید یک نمونه اولیه از سیستم پایش گازهایی همچون منواکسید کربن، دی اکسید کربن، متان و اکسیژن شده است. همچنین سنجش عواملی همچون دما و رطوبت از دیگر حسگرهای موجود در این محصول می باشد. در این محصول بااستفاده از نمایشگر می توان مقادیر هر کدام از گاز ها را مشاهده نمود و در مواردی که سطح هر کدام از این گازها ها و یا سایر عوامل از آستانه مجاز بالاتر باشد، وضعیت اعلام شرایط هشدار توسط آژیر و دیود های نوری فراهم شده است. این محصول قابلیت تجاری سازی و همچنین توسعه بعنوان یک سیستم کنترل شرایط بحرانی در هر نوع فضایی همچون معادن زیرزمینی را دارد.
به بررسی سیستمهای یکپارچه پایش گاز میپردازد و هدف آن بهبود شرایط کار و کاهش خطرات ناشی از تجمع گازهای خطرناک مانند کربن دیکسید ، متان و مونوکسید کربن است. تحقیق شامل ارزیابی ریسکهای مرتبط با این گازها و تحلیل تکنولوژیهای پیشرفته مانند حسگرهای هوشمند و سیستمهای تجزیه و تحلیل داده است. و با طراحی یک سیستم جامع پایش گاز قادر به شناسایی و اندازهگیری غلظتهای گازهای خطرناک در زمان واقعی، به کاهش حوادث و بهبود شرایط کار کمک میکند. این سیستم همچنین به مدیریت بهتر ریسکها و ارتقاء کارایی عملیات معدنکاری منجر میشود و میتواند مبنایی برای توسعه فناوریهای نوین در صنعت معدن باشد.