You are here
با حضور دکتر حبیبالله طاهرخانی، معاون وزیر راه و شهرسازی، دکتر رضازاد سرپرست دانشگاه ارومیه، دکتر آرامون مدیرکل راه و شهرسازی استان، اساتید دانشگاهی و صاحب نظران، مراسم افتتاحیه دومین کنفرانس ملی مهندسی زیرساختها به میزبانی دانشگاه ارومیه و به همت پژوهشکده مدیریت خطرپذیری، بحران و مهندسی زیرساختهای دانشگاه ارومیه، در روز های 17 و 18 اردیبهشت ماه برگزار شد.
ارسال ۲۵۰ مقاله به دبیرخانه کنفرانس ملی مهندسی زیرساختها
رئیس دومین کنفرانس ملی مهندسی زیرساختها گفت: این کنفرانس با هدف بررسی ابعاد مختلف این حوزه و با حضور جمعی از استادان دانشگاه، مدیران و دانشجویان در دانشگاه برگزار شد و طی آن ۲۵۰ مقاله به دبیرخانه ارسال شد.
دکتر سیدهادی بهادری، در آئین افتتاحیه این کنفرانس، با تأکید بر اهمیت راهبردی زیرساختها گفت: زیرساخت یا همان اینفرااستراکچر، پایه و اساس توسعه و عملکرد سایر بخشهاست. بدون زیرساخت مناسب، مفاهیمی چون مسکن، پلها، مدارس و دیگر سازههای عمرانی فاقد معنا و کارکرد خواهند بود.
وی با اشاره به رویکردهای نوین جهانی در این زمینه افزود: در بسیاری از کشورهای پیشرفته، رشته مهندسی عمران در دانشگاهها به رشته مهندسی زیرساختها تغییر یافته و تمرکز علمی و تحقیقاتی جدیدی بر این حوزه صورت گرفته است.
دکتر بهادری سه گام اصلی در مهندسی زیرساختها را مکانیابی، طراحی و بهسازی عنوان کرد و گفت: مکانیابی مناسب نخستین و مهمترین مرحله در این فرآیند است که باید با در نظر گرفتن دو محور «مخاطرات» و «دسترسیها» انجام شود. او خاطرنشان کرد: تاکنون بیش از ۵۰ مخاطره در کشور شناسایی شده است که از جمله آنها میتوان به زلزله، سیل، خشکسالی، موج گرما و سرما، گرد و غبار، آتشسوزی جنگلها و فرونشست زمین اشاره کرد.
وی تهیه نقشههای گسل، رانش، فرونشست و دیگر نقشههای مرتبط را از ضروریات مهندسی زیرساختها دانست و افزود: پس از مکانیابی، طراحی مناسب زیرساختها با در نظر گرفتن عملکرد قابل قبول، تابآوری و مسائل زیستمحیطی، گام بعدی است.
رئیس کنفرانس در ادامه گفت: در زیرساختهای موجود، مکانیابی و طراحی از ابتدا صورت گرفته و اکنون تمرکز بر ارزیابی و بهسازی آنهاست.
او تأکید کرد که مهندسی زیرساختها، دانشی چندرشتهای است و نیاز به همکاری نزدیک میان مهندسان، دانشگاهیان، مدیران دولتی و صنایع دارد.
از جمله اهداف این کنفرانس، صورتبندی و تعریف علمی مسائل حوزه زیرساختهای مسکن، فراهم کردن بستری برای تبادل دیدگاهها میان دانشگاهیان و مدیران، و تدوین گزارش راهبردی برای مدیران ارشد عنوان شد. همچنین فراهم آوردن زمینه چاپ مقالات علمی در نشریه تخصصی پژوهشهای زیرساختهای عمرانی و آشنا ساختن دانشجویان با مسائل این حوزه از دیگر محورهای کنفرانس بود.
لزوم توجه به نگهداری ابنیه و مهندسی زیرساختها؛ هشدار سرپرست دانشگاه ارومیه در افتتاحیه کنفرانس ملی
دکتر محمود رضازاد باری، سرپرست دانشگاه ارومیه، در آیین افتتاحیه این کنفرانس با اشاره به اهمیت نگهداری زیرساختهای شهری گفت: میلیاردها تومان برای احداث ابنیه هزینه میشود، اما در بسیاری موارد، نگهداری و مراقبت از این سازهها مورد غفلت قرار میگیرد.
وی با انتقاد از نبود رویکرد اصولی در توسعه شهری افزود: در ارومیه شاهد تراکم بالای جمعیت در مناطق خاصی از شهر هستیم و ساختوساز آپارتمانها بدون در نظر گرفتن ظرفیت واقعی زیرساختهای شهری صورت میگیرد. این مسئله منجر به بروز مشکلاتی نظیر ترافیک سنگین و آسیب به کیفیت زندگی شهروندان شده است.
دکتر رضازاد باری همچنین آلودگی ناشی از مواد پلاستیکی را از دیگر معضلات اجتماعی و زیستمحیطی شهر ارومیه برشمرد و تأکید کرد: برای مقابله با این مشکلات، باید نگاه مهندسی به موضوعات مختلف شهری از جمله انرژی، ژئوتکنیک و نوآوری در بخش مسکن تقویت شود.
رئیس دانشگاه ارومیه در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به فرسودگی بافت شهری، آن را نیازمند ترمیم فوری دانست و افزود: مهندسی زیرساختها نهتنها باید در زمان ساخت، بلکه در مراحل نگهداری، نوسازی و توسعه نیز مورد توجه باشد تا بتوان از بسیاری از آسیبها و تبعات اجتماعی و اقتصادی پیشگیری کرد.
او در پایان بر لزوم تدوین راهکارهای علمی و کاربردی در چارچوب چنین کنفرانسهایی برای بهبود وضعیت زیرساختی کشور تأکید کرد.
ارائه ۶۰ مقاله علمی در دومین کنفرانس ملی مهندسی زیرساختها
دکتر سعید قلیزاده، دبیر علمی دومین کنفرانس ملی مهندسی زیرساختها، نیز در آئین افتتاحیه این رویداد علمی با اشاره به استقبال گسترده پژوهشگران گفت: تاکنون ۲۵۰ مقاله به دبیرخانه کنفرانس ارسال شده است.
وی افزود: مقالات دریافتی در ۶ محور تخصصی مرتبط با حوزه مهندسی زیرساختها مورد بررسی و داوری قرار گرفت و از این میان، ۶۰ مقاله برای ارائه در برنامه امروز انتخاب شده است.
دکتر قلیزاده هدف از برگزاری این کنفرانس را ایجاد بستر تبادل علمی، بررسی چالشهای زیرساختی کشور و ارائه راهکارهای نوآورانه در حوزههایی چون حملونقل، مسکن، انرژی و مدیریت منابع دانست.
او با تاکید بر ضرورت نگاه علمی و بینرشتهای به مسائل زیرساختی، بر نقش مهم دانشگاهیان و متخصصان در شکلدهی به سیاستگذاریهای کلان و توسعه پایدار کشور تأکید کرد.
۲۲ هزار مهندس در نظام مهندسی ساختمان استان فعال هستند
دکتر پیمان آرامون، مدیرکل راه و شهرسازی آذربایجان غربی، اظهار داشت: زیرساختهای شهری و عمرانی نقش کلیدی در توسعه پایدار ایفا میکنند و توجه به نگهداری مستمر آنها ضرورتی انکارناپذیر است.
وی با اشاره به مقررات ملی ساختمان گفت: هماکنون ۲۲ مبحث مقررات ملی ساختمان وجود دارد که بهصورت جدی در وزارت راه و شهرسازی در حال پیگیری و اجراست. این مقررات میتوانند زمینهساز ارتقای کیفیت ساختوساز در کشور باشند.
آرامون با اعلام اینکه بیش از ۲۲ هزار مهندس در نظام مهندسی ساختمان استان عضو هستند، این ظرفیت را فرصتی برای ارتقای کیفی پروژههای عمرانی دانست.
وی همچنین از سرمایهگذاری برای ساخت ۸۴۳۷ واحد مسکونی در استان طی سال جاری خبر داد و افزود: در قالب طرح نهضت ملی مسکن، ۴۷۰ هکتار زمین در حال آمادهسازی است که برای تأمین زیرساختهای آن نیاز به اعتباری بالغ بر ۲ هزار میلیارد تومان (۲ همت) داریم.
مدیرکل راه و شهرسازی آذربایجان غربی با اشاره به پروژههای متعدد در حال اجرا گفت: در حال حاضر استان به یک کارگاه بزرگ راهسازی تبدیل شده و این حجم از فعالیت، گویای عزم جدی برای توسعه زیرساختهای حملونقل است.
وی در پایان ضمن بیان دغدغههایی چون ساخت مسکن با کیفیت و تولید آسفالت مقاوم به یخزدگی، از استقبال این ادارهکل از طرحهای نوآورانه در حوزه راهسازی خبر داد و بر اهمیت مشارکت علمی در پیشبرد پروژههای عمرانی تأکید کرد.
فرونشست زمین و بیتوجهی به زیرساختهای اجتماعی، چالشهای جدی توسعه شهری هستند
دکتر حبیبالله طاهرخانی، معاون وزیر راه و شهرسازی در امور مسکن و ساختمان، نیز در این آئین با اشاره به چالشهای زیرساختی در حوزه مسکن و توسعه شهری اظهار داشت: یکی از موضوعاتی که باید در دستور کار دانشگاهها و مراکز علمی قرار گیرد، مسئله فرونشست زمین است که میتواند حوزههای مختلف زیربنایی، ازجمله مسکن و خدمات شهری را تحت تأثیر جدی قرار دهد.
وی با انتقاد از عملکرد جزیرهای دستگاهها در مدیریت زیرساختهای درونشهری افزود: مشاهده میشود که در دورههای مختلف، نهادهای مختلف اقدام به حفاری و کندن زمین در معابر شهری میکنند، بدون اینکه هماهنگی لازم با سایر بخشها وجود داشته باشد. این مسئله به یکی از اولویتهای جدی در مدیریت زیرساختهای شهری تبدیل شده است.
دکتر طاهرخانی با تأکید بر اهمیت زیربناها در شکلگیری توسعه شهری گفت: مسئله مسکن باید در چارچوبی فراتر از صرف ساخت واحدهای مسکونی دیده شود؛ مسکن بدون فراهم بودن زیرساختهای خدماتی، فرهنگی، اجتماعی و حملونقلی، نمیتواند پاسخگوی نیاز شهروندان باشد.
وی افزود: زیرساختهای اجتماعی، نقش کلیدی در شکلگیری جامعه شهری و تقویت تعاملات اجتماعی دارند. غفلت از این نوع زیرساختها، یکی از چالشهای اساسی در برنامهریزی شهری است که باید مورد توجه جدی قرار گیرد.
معاون وزیر راه و شهرسازی همچنین افزایش تابآوری اجتماعی در برابر حوادث طبیعی را وابسته به توسعه و تقویت زیرساختهای اجتماعی دانست و تأکید کرد: زمانی میتوان انتظار داشت جامعهای در برابر بحرانها مقاومت کند که از بستر مناسبی از لحاظ آموزش، خدمات، فرهنگ و تعاملات اجتماعی برخوردار باشد.
او در پایان خواستار توجه جدی دانشگاهها، متخصصان و سیاستگذاران به موضوع زیرساختها در تمامی ابعاد آن شد و نقش کنفرانسهایی از این دست را در پیوند میان علم و اجرا، بسیار مؤثر دانست.